Het bedrijfsbezoek aan FUJIFILM Imaging Products & Solutions kon rekenen op veel belangstelling bij de ondernemers die lid zijn van OPS. Het bedrijfsbezoek werd voorafgegaan door een gezamenlijk ontbijt. Om 8.00 uur werden de 44 ondernemers door voorzitter Leo Heijmans welkom geheten in het bedrijfsrestaurant van FUJIFILM.

Niet alleen beloofde hij een interessant bedrijfsbezoek. Ook vroeg hij aandacht voor een aantal zaken waarmee het bestuur van OPS op dit moment bezig is, zoals snel internet op Reinierpolder en de overlast door geparkeerde vrachtwagens. Ook maakte bij bekend dat OPS in een vergevorderd stadium is om een geassocieerd lidmaatschap aan te gaan met de BZW Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging. Iets wat zeker van meerwaarde zal zijn voor de ondernemers/leden van OPS.

Ook was Leo Heijmans verheugd om te melden dat INPIEQ uit Halsteren inmiddels is gestart met de bouw van het nieuwe bedrijfspand op Reinierpark. Meer bedrijven zullen snel volgen. Een ontwikkeling waar we als OPS blij mee zijn!

Voorafgaand aan de rondleiding door de fabriek gaf Harry de Wit, manager production, een korte presentatie over het bedrijf.  FUJIFILM Imaging Products & Solutions in Steenbergen is onderdeel van de Fujifilm Group. Fujifilm werd in 1934 opgericht als producent van fotografische film. Sinds de oprichting heeft Fujifilm zich doorlopend en proactief gericht op R&D en heeft het bedrijf talloze mijlpalen op het gebied van innovatie gerealiseerd. Door deze voortdurende innovatie bevindt Fujifilm zich vandaag de dag tussen de marktleiders in alle marktgebieden waar het bedrijf actief is.

De Fujifilm Group is actief in drie toepassingsgebieden: Imaging Solutions met camera’s, optische apparatuur en fotografische systemen, Information Solutions voor de gezondheidszorg, printindustrie, hoog functionele materialen en andere toepassingen, en Document Solutions, voor printsystemen en services voor elk kantoor.

De vestiging in Steenbergen vindt zijn oorsprong in 1957. Toen startte de bekende Steenbergse fotograaf Henk van Mechelen de Brabantse Afwerk Centrale (B.A.C.). In 2001 werd dit Fujicolor. Men is destijds van start gegaan in de huidige Kruidvat-winkel, die later ook nog als d’Ouwe Bac bekend stond (restaurant annex feestlocatie).

Fujicolor groeide uit tot de grootste foto-ontwikkelcentrale van de Benelux, waar in de toptijd wel tot 75.000 fotorolletjes per dag werden ontwikkeld en afgedrukt. Het bedrijf leed zwaar onder de populariteit van digitale camera’s. Een ontwikkeling die veel harder ging als voorzien en zelfs bedrijven als Kodak de kop heeft gekost.

Fujifilm is een van ’s werelds grootste aanbieders van oplossingen op het gebied van Imaging. Men biedt onder andere groot formaat afdrukken op echt fotopapier, fotoboeken en uitvoerapparaten zoals digitale minilabs, bestelterminals en systemen voor direct-klaar afdrukken. Op een Fujifilm Self Service fotostation kan de klant heel eenvoudig zelf foto’s van uitstekende kwaliteit
afdrukken. Er is ook een gratis app beschikbaar waarmee de klant vanaf zijn of haar smartphone of tablet via Wi-Fi data naar een fototerminal kan sturen en direct foto’s kan laten afdrukken. Eenvoudiger kan haast niet. Fujifilm is bovendien ’s werelds grootste leverancier van fotopapier en voor direct-klaar afdrukken (voor Fujifilm instax).

In 2015 heeft men Oypo overgenomen, een digitaal fotoplatform waar (school)fotografen hun foto’s kunnen aanbieden en verkopen.

Ondanks het digitale (foto) tijdperk worden nog heel wat foto’s afgedrukt. Zo maakt Fujifilm jaarlijks in Steenbergen zo’n 120.000 fotoalbums, worden er 65 miljoen afdrukken gemaakt, ontwikkelt men nog zo’n 220.00 fotorolletjes en worden er maar liefst 120.000 mokken voorzien van een foto-print!

Iedereen was benieuwd hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Een (foto)impressie van de rondleiding door de fabriek: