“Ondernemers zijn de fundering van een gemeente”

Een hotel op Reinierpark, een uitbreiding van de bestaande bedrijventerreinen en meer samenwerking tussen de huidige en nieuwe ondernemers binnen de gemeente Steenbergen. Dat het Ondernemers Platform Steenbergen (OPS) niet aan ambities ontbreekt, moge duidelijk zijn.

Het platform fungeert als verbindende factor tussen ondernemers, onderwijs en de overheid en probeert met de expertise van eigen leden ondernemend Steenbergen zo goed mogelijk op de kaart te zetten. “Wij staan ondernemers bij met gedachten en ideeën. We zijn geen adviseurs, maar kunnen ondernemers wel ondersteunen.”

Leo Heijmans (voorzitter) en Johan van Gils (bestuurlijk penningmeester) zijn geen onbekenden voor ondernemers in de gemeente Steenbergen. Met een groot netwerk en hun eigen kennis van zaken proberen zij samen met de rest van het bestuur Steenbergse ondernemers bij te staan waar ze kunnen. Veel van hun leden zijn bedrijven op Reinierpolder. “Dit is een prachtige zichtlocatie en met name het nieuwe Reinierpark is enorm uitnodigend”, stelt voormalig wethouder Leo Heijmans.

“Er zit een keur aan bedrijven en ik denk dat de helft van de bevolking niet eens weet wat er allemaal in Steenbergen gevestigd zit.”Volgens de heren van OPS is dat meteen één van de verbeterpunten voor zowel het platform als de gemeente. De promotie van de bedrijventerreinen en vooral de kavels van Reinierpark moet veel beter. “Achter gesloten deuren wordt er wel gesproken met ondernemers om ze naar Steenbergen te halen, maar als wij daar al niets van weten, wie dan wel.”

Kenmerkend
De bedrijventerreinen aan de rand van Steenbergen worden gekenmerkt door voornamelijk lokale MKB’ers. Als het aan OPS ligt, komt daar snel verandering in.

“De grens ligt nu op 5.000 vierkante meter, maar wat ons betreft mag dat best groter.

Steenbergen is gebaat bij grotere ondernemers en als het aan ons ligt stopt de uitbreiding dan ook niet bij Reinierpark. Meer ondernemers, trekt meer inwoners en dus een drukker en beter centrum”, vertelt Johan van Gils.

“De ruimte om verder uit te breiden is er, je kan nog richting Nieuw-Vossemeer”, vult Heijmans hem aan. De gemeente mag kavels tot 5.000 vierkante meter aanbieden aan bedrijven, omdat het volgens de provincie gaat om een lokaal bedrijventerrein en geen regionale speler.

Met uitzondering kan de gemeente vrijstelling krijgen voor kavels tot 10.000 vierkante meter.

“Wat ons betreft liggen daar echt kansen. De grotere bedrijven van 15.000 vierkante meter gaan naar Roosendaal, maar tussen 5.000 en 15.000 zitten nog veel bedrijven die wij aan kunnen trekken. En Roosendaal raakt straks ook vol.”

Hotel
Beide heren zijn een groot voorstander van een hotel langs de A4. De gemeente Steenbergen kondigde eerder al aan ambities te hebben om een hotel naar de gemeente Steenbergen te halen. Als het aan wethouder Marijke Vos ligt wordt dit binnen nu en een paar jaar ontwikkeld.

“We hebben een unieke locatie te bieden en de A4 trekt steeds meer verkeer aan.” Volgens Heijmans en Van Gils zijn dat geen onhaalbare ambities. “Het begin is er en nu moet het verder uitgedragen worden. Ondernemers zijn de fundering van een gemeente. Als ondernemers investeren, dan komt de rest vanzelf wel.”

(Bron: Steenbergse Bode van 14-6-2017)