Wethouder Marijke Vos: “ Reinierpolder is een plek waar iedereen kan ondernemen”

Het aantal leegstaande kavels op Reinierpolder I en II is de afgelopen jaren afgenomen en de belangstelling voor Reinierpolder III (Reinierpark) groeit. Dat het goed gaat met de Steenbergse bedrijventerreinen is dan ook een understatement. “Voor een kleine tot middelgrote stad hebben we een erg groot bedrijventerrein in Steenbergen, we doen het dus goed”, stelt wethouder Marijke Vos.

“Mijn voorgangers hebben met een visionaire blik mogelijk gemaakt wat er nu staat.”

Geen verschillende kleine bedrijventerreinen verspreid over de gemeente, maar één groot park waar alle ondernemers terecht kunnen. Dat is één van de krachten van Reinierpolder.

“Het aanbod op Reinierpolder is heel divers. Van databedrijven tot agrarisch en van lokale Steenbergse ondernemers tot ondernemers van buitenaf”, vertelt Sven Langenberg (beleidsmedewerker economische zaken). “Het is een plek waar iedereen kan ondernemen.” In totaal is Reinierpolder 50 hectare groot en zitten er zo’n 176 ondernemers gevestigd. Begin dit jaar stonden er maar acht kavels te koop, vorig jaar waren dat er nog twaalf en het jaar daarvoor veertien. Het nog in ontwikkeling zijnde Reinierpark heeft inmiddels al vier kopers. “Je merkt dat er bedrijven zijn op Reinierpolder die hard groeien en zij verhuizen naar een groter pand op Reinierpark.”

Voordelen
Een andere kracht van het bedrijventerrein aan de rand van Steenbergen is de A4. De aanleg van de snelweg was een schot in de roos voor (toekomstige) ondernemers van Reinierpolder I en II. “Als je van Rotterdam naar Antwerpen rijdt via de A4, dan is dit het enige bedrijventerrein wat je tegenkomt”, stelt Sven Langenberg. En hoewel de invloed van de A4 niet direct meetbaar is, weet wethouder Vos zeker dat die verbinding bijdraagt aan de investeringsbereidheid van de ondernemers.

“Voorheen zaten de bedrijven achteraan in Steenbergen en nu zijn er rechtstreekse verbindingswegen waardoor ze meteen op de snelweg komen en niet meer door een kern of dorp hoeven te rijden. Ze zitten opeens op een heel andere plek.”

Geschiedenis
Hoe oud Reinierpolder precies is, dat weet wethouder Vos niet. “Maar Reinierpolder I is heel oud, dat zie je aan het feit dat er nog woningen staan tussen de bedrijven. Dat is echt niet meer van deze tijd.” De gemeente wil daarom investeren in het bedrijventerrein.

“Want daar treedt wat verloedering op.

Reinierpolder II is moderner en meer van deze tijd”, stelt Marijke Vos. Met de komst van Reinierpark (de uitbreiding op Reinierpolder I) heeft de gemeente Steenbergen alles in huis voor ondernemers. Nog voor de zomervakantie wil de wethouder met een feestelijk momentje stilstaan bij Reinierpark. “Dan wordt de infrastructuur opgeleverd, dus dan willen we Reinierpark in the picture zetten.” Het liefst zou wethouder Vos willen dat zowel Reinierpolder I als II straks ook onder de naam Reinierpark verder gaan. “Dan is er gewoon echt één groot bedrijventerrein.”

Nieuw gezicht
De gemeente Steenbergen heeft onlangs Pinar Coban aangenomen als beleidsmedewerker Ondernemerszaken.

Zij wordt verantwoordelijk voor het contact met alle ondernemers binnen de gemeente Steenbergen, zowel binnen de vrije tijdseconomie als binnen de ‘normale’ economische sector. Voorheen waren het vooral Sven Langenberg en Henk-Jan Keur die zich hiermee bezig hielden. “Het is goed voor de gemeente om één iemand aan te stelen die verbinding kan maken met de ondernemers.” Door Pinar Coban hiervoor aan te stellen ontstaat er één loket voor ondernemers.

(Bron: Steenbergse Bode van 14-6-2017)