Startende ondernemers de kans geven om door te groeien van een eenmansbedrijf naar een bedrijf mét personeel. Dat is de insteek van het convenant dat wethouders van de vier gemeenten die betrokken zijn bij StartersCentra West-Brabant deze week hebben ondertekend. Directeur Adriaan Frijters sprak de wethouders stevig toe: “De startende ondernemers rekenen op jullie. Jullie kennen de regio en jullie kennen de weg naar de provincie.”

In de loods van Cubicco aan de Wattweg in Bergen op Zoom kwamen maandagmiddag zo’n vijftig mensen samen die op de één of andere manier betrokken zijn bij StartersCentra West-Brabant. Ambtenaren, wethouders, startende ondernemers, maar ook ondernemers die al langer in het vak zitten. Verschillende sprekers namen het woord waaronder toonaangevende groeiondernemers uit de vier gemeenten die betrokken zijn bij de starterscentra. Rick van Opdorp (ACRATS), Inge de Kroon (Praktijk De Sleutel), Leroy van Naarden (PhysiQ Fitness) en Robbert Kramers (CaRespect) vertelden de aanwezigen op welke manier zij zijn geholpen door StartersCentra West-Brabant. Eén van de terugkerende thema’s in de verhalen is met name dat de ondernemers een passie hebben voor hun vak, maar weinig kaas hebben gegeten van het managementgedeelte. En, dat is precies waar het starterscentrum om de hoek komt kijken.

Begeleiding
StartersCentra West-Brabant biedt sinds 2010 ondersteuning aan startende ondernemers in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht. Ze begeleiden jaarlijks honderden startende ondernemers. “De startende ondernemer staat hierbij altijd centraal en dit blijft zo, voor nu en in de toekomst. Wel hebben de StartersCentra de ambitie om de starter te begeleiden in de groei om uiteindelijk ook personeel aan te kunnen nemen. Dit om de economie in West-Brabant verder te versterken”, aldus projectleider Koen Oosterwaal.

Doorgroeien
Met de ondertekening van het convenant door wethouders Hans de Waal (Woensdrecht), Hans Verbraak (Roosendaal), Ad Coppens (Bergen op Zoom) en Marijke Vos (Steenbergen) willen de gemeenten en StartersCentra West-Brabant die volgende stap zetten. Ze willen de starters niet alleen in de beginfase op weg helpen, maar er ook voor zorgen dat zij door kunnen groeien. “De regio West-Brabant loopt achter als het gaat om het aantal fte bij startende ondernemers. Daarom willen we onze ambitie richten op de doorgroeimogelijkheden van bedrijven. Wat zijn specifieke problemen in de regio en welke voorwaarden moeten we creëren om een onderneming tot een succes te maken? Daar willen we nu op in gaan zetten.”

Ondersteuning
Volgens directeur Adriaan Frijters is er de afgelopen jaren veel veranderd in het economische landschap. “Ga de binnenstad in van bijvoorbeeld Roosendaal of Bergen op Zoom en je ziet dat de economie is veranderd.” Frijters is dan ook van mening dat het voor gemeenten belangrijk is om grote bedrijven naar hun stad te trekken, maar wellicht nog belangrijker zijn de startende ondernemers. Zij beginnen vaak klein, maar met de juiste zorg en begeleiding kunnen ze doorgroeien naar grote bedrijven die op hun beurt weer zorgen voor werkgelegenheid en extra inkomsten. “Vooral die ondersteuning is erg belangrijk voor de levensvatbaarheid van een nieuw bedrijf.” Alleen het afgelopen jaar al heeft StartersCentra West-Brabant 250 starters op weg geholpen. “En in totaal hebben we de afgelopen jaren al 55 miljoen euro bijgedragen aan de economie.”

Bron: Bergen op Zoomse Bode van 13-9-2017