Burgemeester Ruud van den Belt roept ondernemers en agrariërs in de gemeente Steenbergen op om extra alert te zijn op criminelen die hennepkwekerijen en drugslaboratoria in leegstaande panden proberen neer te zetten.

Die oproep staat in een brief die de Steenbergse burgemeester richt aan het Ondernemers Platform Steenbergen (OPS) en de lokale afdeling van de agrarische belangenorganisatie ZLTO.

Hij richt zich tot de ondernemers en agrariërs, omdat zij vaak grote bedrijfsruimtes hebben. Deze zijn, zeker in het buitengebied of op afgelegen plekken, erg aantrekkelijk als locatie voor drugslaboratoria of hennepplantages.

Van den Belt vraagt de organisaties in de brief om de leden op te roepen extra alert te zijn als zij ‘out of the blue’ worden benaderd door onbekenden, die belangstelling tonen voor het huren van leegstaande bedrijfsruimte of boerenschuren. ‘Maar ook als ondernemers zelf bedrijfsruimtes te huur of te koop aanbieden, is het goed vooraf even stil te staan bij de risico’s als later blijkt dat de huurder het object voor geheel andere doeleinden gebruikt.’

Een risico kan bijvoorbeeld zijn dat het bedrijfspand een paar maanden of in het ergste geval zelfs een aantal jaar op slot gaat. Dat kan de burgemeester in het kader van het Damoclesbeleid besluiten. Dan is ook de eigenaar, zelfs als hij niet op de hoogte was van de criminele activiteiten, er de dupe van.

Het ondernemersplatform gaat de brief doorsturen naar zijn leden, vertelt Johan van Gils. ,,Daarmee bereiken we natuurlijk niet alle ondernemers, maar wel al onze leden. We sturen een aparte mail rond, zodat ze weten welke zaken er kunnen spelen.”

Het platform heeft zelf geen actieve rol in het bestrijden van zulke praktijken, vertelt Van Gils. ,,Maar het komt soms wel ter sprake op onze vergaderingen en dan bespreken we die problematiek natuurlijk.”

De Steenbergse agrariër Eric van der Spelt is zich goed bewust van de problemen. ,,Er is nu eenmaal veel leegstand in het buitengebied en dat zal de komende jaren niet minder worden. Heel veel agrariërs hebben geen opvolging.”

Gevolg: leegstaande schuren en boerderijen. Hoe je kunt voorkomen dat verkeerde types zich in je pand nestelen?

,,Ik zou waakzaam zijn”, zegt Van der Spelt. ,,Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook te mooi. Als je benaderd wordt door iemand die je niet kent, dan moet je even research doen. Staat het bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Is er informatie te vinden?”

Of dat alles oplost, weet Van der Spelt niet. ,,Je moet ook op je gevoel afgaan”, vindt hij.

(Bron: BN DeStem van 5-7-2017)